Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“ има готовност да разкрие традиционния си Летен детски център „Млади възрожденци“ за деца от 6 до 12 години. Той ще работи при стриктно спазване на санитарно-хигиенните предписания от РЗИ гр.Добрич и Заповед №РД01-262/14.05.2020 г. на Министерство на здравеопазването.

За съжаление, допълнителните разходи по дезинфекциране 4 пъти дневно и спазване на социалната дистанция ще доведат до завишаване на таксите в сравнение с предходни години. Плащанията могат да бъдат седмични или месечни, по избор на родителите. Дневното триразово изхранване и тази година ще бъде в ресторанта на Висшето училище по мениджмънт. Цената не влиза в таксата.

Центърът има готовност да обособи две групи по 10 деца и ще отваря врати всеки делничен ден от 7:30 до 17:30 ч. Децата ще се допускат след преминаване през сутрешен филтър (измерване на телесната температура с дистанционен термометър и проверка на общото им здравословно състояние). Няма да се приемат деца с видимо влошен здравен статус и температура над 37 градуса.

Програмата на Центъра ще бъде ориентирана към ваканционните модули за занимания по интереси на „Министерството на образованието“. Във връзка със 150-годишнината от организираното Революционно движение в България, в заниманията се предвижда представяне на ключови моменти и личности от Българската история. Младите възрожденци поетапно ще бъдат запознавани с важни за Българското възраждане имена, а също така ще имат възможност да посетят техни паметници на територията на Добрич и областта. Читалището ще организира посещения в сградата на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Художествената галерия, среща с представител на сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Добрич, тематични образователни беседи в БЧК и много други. Предвидена е еднодневна екскурзия „Моето първо пътуване с влак“.

Във връзка със 150 годишният юбилей на Читалището, децата ще имат шанса да се докоснат до духовността, която твори през годините нашата уникална културна институция.

Летният детски център „Млади възрожденци“ ще бъде отворен до 11 септември 2020 г. и ще стартира, веднага след като двете групи по 10 деца бъдат запълнени.

Всеки, който желае повече информация, може да получи такава на телефони 058/603 531 и 0875122591, както и на място в сградата на Читалището.