flayer kamani 1 001

„Центърът по минералогия и спелеология“ при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“ – гр. Добрич официално стартира на 4 декември 2018 год. и е най-голямата постоянна експозиция извън столицата. Първите експонати, предоставени на Центъра, са 94 на брой и са дарение от Национален музей „Земята и хората“ – гр. София.

По-голямата част от минералните и петрогафски образци са от територията на България. В колекцията присъстват образци от големи български находища: Маданското рудно поле, Бургаския руден район, Кремиковци, Славянка, Кошава, Бели пласт. Представени са изключително редки за страната ни минерали: родохризит и стилбит от находище Давидково, аметист от Маджарово, калцит – тип исландски шпат от с. Светулка, кианит от Тополовградско. В колекцията присъстват и суровини с историческо значение: кремък за направата на първите сечива; талк, използван в древността при изработката на глинени съдове и металодобив; малахит и азурит – първите руди за добив на мед, които човек се научил да преработва. Включени са образци и от световни находища: кварц от Бразилия и Мозамбик, целестин от остров Мадагаскар, пемза от остров Санторини.

Друга голяма част от показаните експонати са дарение от г-н Димитър Димитров - куратор, който също така посреща и информира посетителите в Центъра за експозицията. Сред предоставените от него образци присъстват сталагмит, арагонит, травертин, нефрит, барит, гагат, опал и други, събирани предимно в района на Добруджа.

Експозицията се обогатява непрекъснато, като към момента дарения за нея са направени от хора от цялата страна: Н. Ненов от гр. Добрич, А. Стоянов от гр. Самоков, С. Джамбазки от гр. Мадан, З. Довърджиев от гр. Рудозем.

Към Центъра функционира и Школа по минералогия, която се занимава с изучаване на минералите – техните свойства, приложение и разпространение. При проверка знанията на деца, посещаващи Школата, за всеки верен отговор те получават минерал за награда.

Сбирките се провеждат всяка събота от 10:00 до 12:00 часа в Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“ в „Център по минералогия“ на етаж 3 /вдясно/. Веднъж месечно се провеждат и еднодневни експедиции за събиране на минерали в Добричка област.