Школи към читалище Йордан Йовков, Добрич

През 1947 г. студията е създадена като Театър за деца и юноши “Зорница” при НЧ “Йордан Йовков” гр. Добрич. От 1968 до 1998г. художествен ръководител на театъра е г-н Минчо Дамянов.
Със спектаклите си състава на “Зорница” става Лауреат на Фестивали и носител на медали. Но най-голямата награда за самодейците е взаимната обич между тях и зрителите.
От 1999 г. художествен ръководител е актрисата Ема Георгиева. Съставът е разделен в три възрастви групи – малка, средна и старша.
Малките и големи артисти са добре известни в Добрич и в други градове на областта и страната. Те са прекрасни импровизатори, влагат цялото си същество в дадена роля. Децата усвояват и най-новите изразни средства на театъра.
Съставът играе с голям успех своите представления:
Лунната стая” от Валери Петров, “Празник в детската градина” по Кина Къдрева, “Криво огледало” представление по произведения на най- големите български хумористични и сатирични автори: Д. Войников, Хр. Ботев, Ив. Вазов, Чудомир, Д. Подвързачов и др., композицията по седем разказа на Йордан Йовков “Свят от любов”; “Небето е за всички” - спектакъл по стихове на Дж. Родари; “Джуджето и седемте Снежанки” от В. Петров; поетичен спектакъл “Момичето и морето” по стихове на Петя Дубарова.
През лятото на 2001 г. децата на ТДЮ “Зорница” представиха “Морско шоу” на три езика в КК “Албена”.
През м. юни 2002 г. в с. Кранево се проведе Лятно театрално училище. Съвместно с преподаватели и студенти от НБУ гр. София – департамент “Театър”, най-малките актьори от ТДЮ “Зорница” разработиха мулти – медиен спектакъл, като упражненията бяха под формата на игри и забавления.
През 2006 г. студията защити проект „ДОБРУДЖА ЛЮБОВ МОЯ” Музикално-поетично-танцов спектакъл с деца от различни етноси по стихове на добруджански поети с включване на песни от добруджанския фолклор и добруджански танци. През 2008 г. пак по проект беше реализиран спектакълът „ДЕТЕТО И АНГЕЛЪТ”. През 2009/2010 г. формацията участва в общинския проект МОЕТО УЧИЛИЩЕ – МОЯТ ИНТЕРЕСЕН СВЯТ”, а през 2011 г. създаде рецитала ”Сезони на усмивките” по проект „Празници на българското слово”.