Школи към читалище Йордан Йовков, Добрич

kitara

piano1

 

 

 

Вела Стефанова Желева –  преподавател по цигулка и солфеж в Музикална школа

Завършила е Академия за музикално и танцово изкуство - гр. Пловдив - специалност "Музикална педагогика". Преподавател по цигулка и солфеж, ръководител, организатор на концертните изяви на Музикална школа. Обучава деца от 6 до 18-годишна възраст. Насърчава и усъвършенства музикалните умения и желания на учениците за успешен старт във Висши музикални учебни заведения.

GSM 0878 430 171
E - mail : Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.   

Светлана Димова Цонева – преподавател по пиано в Музикална школа

       Завършва Академия за музикално и танцово изкуство – гр. Пловдив със специалност „Музикална педагогика – преподавател по пиано и солфеж”. Има дългогодишна практика като клавирен педагог и музикален ръководител. През годините трупа педагогически опит в паралелките с профил „Музика” при СУ „Св. Климент Охридски” – гр. Добрич, НЧ „Светлина” – гр. Генерал Тошево, ЦДГ №9 „Пчелица” – гр. Добрич, ДЯ №3 „Слънчево детство” – гр. Добрич и ЕГ „Гео Милев” – гр. Добрич, където ръководи Студия за поп и рок изпълнители. Понастоящем е преподавател в СУ „П.Р.Славейков” – гр. Добрич и в НЧ „Й. Йовков – 1870г.” – гр. Добрич. Работи с деца от 5 до 18-годишна възраст, като обучението е съобразено с индивидуалните качества и музикалните предпочитания на учениците. Нейни възпитаници са носители на първи и втори награди от Националните конкурси „Музикални надежди” – гр.Добрич и „Върбан Върбанов” – гр. Бургас. В работата си като преподавател се стреми да съхрани интереса и желанието на децата да се изразяват с музика, като превръща ежедневното свирене на пиано в игра и удоволствие, а артистичните изяви на сцена в истински празник и тържество на духа.

GSM 0886768882

Красимир Йорданов Димитров - преподавател по китара в Музикална школа

Той е изпълнител на соло китара в различни състави, негови ученици печелят награди в регионални и национални конкурси. Обучава деца от 9 до 18 годишна възраст. Работи персонално с ученици, в зависимост от тяхните предпочитания в различните стилове поп и рок музика.

GSM 0888 731 387
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

 

Музикалните таланти на Добрич днес в школата се обучават в класове по пиано, цигулка, акордеон, виолончело, китара, ударни и духови инструменти, солфеж и музикална литература.
Директор е Вела Желева. Възпитаници от Музикална школа станаха лауреати в четвъртото издание на руско-българския фестивал “Приятели на България” в КК “Албена”. През 2011 г чествахме и 55 години от създаването на школата
През всичките тези години за пръв път са се докоснали до голямото музикално изкуство над 13 000 деца в специалностите пиано, цигулка, акордеон, флейта, виолончело, китара, духови инструменти, солфеж, хармония и музикална литература. Много от възпитаниците на школата са изтъкнати педагози в музикална академия „Панчо Владигеров” в София, в Академията за Музикално, Танцово и Изобразително изкуство в Пловдив, а други разнасят музикалната слава на България по световните сцени, като лауреати на наши и международни конкурси: „Светослав Обретенов” - Провадия, „Нашите деца свирят Бах” – Благоевград. Незабравими ще останат отличията - Купата на Европа и първо място на световния кункурс за акордеонисти в Кан – Франция, Златен медал на Музикалния фестивал – гр. Неерпелт – Белгия, наградите от Международния фестивал в КК „Албена” – „Приятели на България” и Детския международен музикален фестивал „Трикси” в гр. Балчик.
Първият директор на школата през далечната 1956 г. е г-жа Катя Стоилова от гр. Варна. След нея е Маестро Захари Медникаров, който повече от осем години работи за утвърждаването на този музикален център, следват Иван Станев, Андрей Попов, Жени Качулева, Ангел Ангелов, Марина Господинова и Вела Желева. Незабравими спомени ще оставят в своите ученици всеотдайните преподаватели Йосиф Душек, Нели Душек, Катя Стоилова, Надежда Анкова, Олга Иванова, Грета Господинова, Георги Господинов. Те са епоха в музикалната педагогия в близкото и далечно минало на града. След тях в школата преподават Георги Денчев, Ахил Карамузов, Стефка Стефанова, Стефан Терекиев, Божана Тонева, Магдалена Дончева, Мария Ганева, Йорданка Ковачева, Светла Славова, Андриана Димитрова, Валентина Кателиева, Недялко Дончев, Милен Томов, Николинка Прокопиева, Севдалин Симеонов, Милена Маринова, Силвия Сотирова, София Севдалова, Мария Славова, Красимир Димитров и др. - музиканти, доказали своята зрелост и педагогически качества, лауреати на всички републикански фестивали и достойно представили страната ни зад граница. Ето какво казва през 1977 г. диригентът на камерния оркестър /тогава/ г-н Йордан Дафов:И ако днес Толбухин има публика сериозна, компетентна и взискателна, ако има музикална интелигенция, ако днес успехите на Толбухин в културата са забележими и безспорни не само в България, но и извън пределите й, ако днес Толбухин се превръща малко по малко в един от музикалните центрове на страната, голяма е заслугата на тази истинска “консерватория”, скромно и достойно, умно и грижливо отглеждаща младите таланти...”

МУЗИКАЛНА ШКОЛА ви предлага обучение по пиано, цигулка, китара, акордеон, вокално пеене, солфеж, специализирани курсове по солфеж за кандидатстване в СМУ и ВУЗ, участия в регионални, национални и международни конкурси, свирене в оркестър и др.