На 11 септември 2018 год. Националният музей „Земята и хората” дари на Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година” – гр. Добрич колекция, съдържаща 87 на брой минерални и петрографски образеца.

По-голямата част от образците са от територията на нашата страна. В колекцията присъстват минерали от големи български находища: оловно-цинковите от рудниците на Маданското рудно поле, полиметални руди от Бургаския руден район, от желязо-баритното – Кремиковци, Славянка – за оптичен флуорит, гипсовото – Кошава, Бели пласт – за зеолити. Предоставени са изключително редки за страната ни минерали: родохризит и стилбит от находище Давидково, аметист от Маджарово, калцит – тип исландски шпат от с. Светулка, кианит от Тополовградско. Суровини с историческо значение: кремък за направата на първите сечива; талк, използван в древността при изработката на глинени съдове и металодобив; малахит и азурит – първите руди за добив на мед, които човек се научил да преработва. Голяма част от минералите е невъзможно да бъдат намерени в днешно време, тъй като са от вече несъществуващи български рудници или попадат във вече защитени територии. Включени са образци и от чуждестранни находища: кварц от Бразилия и Мозамбик, целестин от остров Мадагаскар, пемза от остров Санторини. Предоставени са образци от трите основни генетични групи скали.

Очаквайте скоро експонирането на колекцията в сградата на НЧ „Йордан Йовков – 1870 година”. Искрено се надяваме, че тя ще намери своята публика и ще събуди интереса на жителите и гостите на гр. Добрич.