Народно читалище "Йордан Йовков - 1870 година" - гр. Добрич, често посреща посетители на свои прояви, но и нашият екип не отказва покани да гостува на интересни и нови места.
След като два пъти нашите приятели от "Център за социална интеграция и рехабилитация" присъстваха на наши презентации, на 05.02.2020 год. ние отидохме при тях, за да им представим книгата "Минералите на Добричка област", която излезе от печат през месец декември миналата година.
Авторът - Димитър Димитров, който е и Организатор на "Център по минералогия" при Читалището, запозна аудиторията със съдържанието и мотивите за написването на книгата, като сподели и любопитни факти относно най-често срещаните минерали в района. Нашите домакини бяха активни в задаването на въпроси, благодарение на което получиха информация за различни находища, за състава на някои минерали и др. Всички присъстващи имаха възможност да видят под формата на слайдшоу не само всички фотографии, поместени в книгата, но и голямо количество обработени минерали.

                                m5

След като през месец декември ни посетиха за първи път, хората от Център за социална интеграция и рехабилитация ни гостуваха отново на 31.01.2020 год. Повод за визитата им бе презентацията „27 януари – Освобождението на Добрич от османско владичество”, която бе подготвена от Величка Михайлова и Георги Марчев, част от екипа на Библиотеката при Народно читалище "Йордан Йовков - 1870 година".
Нашите гости се запознаха с множество любопитни факти, свързани с града в годините преди неговото Освобождение, както и със сраженията в цялата област, довели до извоюването на така жадуваната от добруджанци и всички българи свобода. Показани бяха и редица изображения, които представят редица местни жители, участвали в битките, паметници, свързани с бележитата дата, и др. За финал прозвуча и химнът на града ни "О, Добруджански край!".

                                bsn199