Анализ на анкетата „Аз и книгите” по повод Националната инициатива Маратон на четенето 2019 год., организирана от сектор „Обслужване на деца до 14 год.” на Библиотеката при НЧ “Й. Йовков – 1870 година”

Анкетата бе проведена от 2.04. до 24. 04. т.г. В проучването се включиха общо 70 ученици /44 момчета и 26 момичета/ от 4а, 4б и 4в клас на СУ “Д. Талев” гр. Добрич.

Целите на анкетата бяха свързани с проучване на мотивацията за четене на учениците от начален курс, как децата организират свободното си време и какво е мястото на книгите и четенето в него, как виждат бъдещето на книгите, традициите на четене в семейството и какво е за тях хубавата книга.

Включени бяха 8 въпроса:

На въпроса - Какво правиш най-често в свободното си време – на първо място децата са посочили, че спортуват (31). На второ поставят четенето (27). Почти са изравнени резултатите – гледане на телевизия, сърфиране в мрежата и слушане на музика.

Откъде предпочиташ да четеш – най-голям брой деца /47/ са посочили книгата като основен източник на информация. За същия брой ученици четенето е удоволствие, само 10 деца са посочили четенето като задължение.

Семействата в голямата си част са били активни в това да разкрият пред своите деца магията на книгата. Само 6 деца са отговорили, че никой в семейството не им е чел книги.

На въпроса – Как виждат бъдещето на книгите – 44 деца отговарят, че книгата не може да изчезне, че тя има бъдеще.

54 деца предпочитат да заемат книги от библиотеката, останалите си купуват от книжарниците и ползват личните си библиотеки.

В анкетата включихме един много актуален въпрос - Как се е променило четенето ти напоследък. Само 25 от децата отговарят, че четат много повече от преди. 3 деца имат трудности в концентрацията при четене, 4 четат по-кратки текстове, а 16 от тях четат по-задълбочено, 5 деца разполагат с по-малко време за четене. При 17 деца четенето не се променило.

На последния въпрос – Какво е за теб хубавата книга /свободен текст/ – обобщаваме всички отговори на децата с едно изречение: “Хубавата книга винаги ще бъде добър приятел и спътник в живота на човека”.

 bsn157